De nieuwe Sheeran klinkt zo zoet als een zuurstok | Muziekrecensie

Jacco van Oostveen

En zo zat één van de grootste popsterren van de afgelopen tien jaar opeens in het beklaagdenbankje. Ed Sheeran’s ’Thinking out loud’ (2014) had toch wel erg veel weg van Marvyn Gaye’s motownklassieker ’Let’s get it on’, vonden de nabestaanden van laatstgenoemde.

Sheeran kwam met de schrik vrij, maar de plagiaatzaak is toch een klein smetje op het de afgelopen tien jaar flink opgepoetste blazoen van de roodharige troubadour. Alles wat de Britse superster aanraakt, lijkt immers in goud te veranderen. De laatste jaren scoorde hij vooral hits met liedjes waar een hippe dancebeat aan was toegevoegd, zoals ’Shape of you’ en ’Bad habits’. De meningen over deze muzikale koerswijziging waren, op z’n zachtst gezegd, verdeeld. Wat dat aangaat worden de fans van het eerste uur - toen Ed nog vooral zijn stem en akoestische gitaar het werk liet doen - met het vijfde album ’-’ (Sheeran heeft iets met leestekens als albumtitel) op hun wenken bediend.

De singer-songwriter keert terug naar zijn roots met échte liedjes, nagenoeg zonder zielloze discobeats. De keerzijde van dit alles is dat de meeste liedjes op ’-’ zo zoet als een zuurstok zijn en het geheel nogal vlak klinkt. Bovengemiddeld goede Sheeran-songs als ’Overpass Gravity’ - van de vorige plaat ’=’ - staan er dit keer niet op. Neemt niet weg dat single ’Eyes closed’ ongetwijfeld grijs gedraaid zal worden op Skyradio.

Luister naar Ed Sheeran in onze playlist De Muzikale Keuze van Vrij

Net binnen