Klimaatactivisten XR willen A12 in Den Haag blokkeren

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeren. Het is de zevende blokkade van de A12. De laatste keer op 11 maart werden zevenhonderd actievoerders aangehouden.

De klimaatactiegroep demonstreert met de blokkades op de weg tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen fossiele subsidies. Extinction Rebellion denkt dat rond de 3000 mensen zich aansluiten bij het protest. Ook worden nog duizenden mensen verwacht bij de solidariteitsdemonstratie op het viaduct boven de A12.

In maart waren er naar schatting van Extinction Rebellion ook zo'n 3000 actievoerders op de A12. De demonstratie begon rond het middaguur. De politie zette waterkanonnen klaar. Met toestemming van de burgemeester mochten die met een 'benevelstraal' worden ingezet. Rond 17.00 uur werden de actievoerders nat gesproeid met de waterkanonnen. Daarna werd de A12 ontruimd.

Extinction Rebellion wijst erop dat Nederland, samen met andere EU-landen, in 2013 al beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren. De fossiele industrie ontvangt echter nog steeds overheidssubsidies. De broeikasgassen die uitgestoten worden door fossiele brandstoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Net binnen